Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   La Suceava, a fost celebrat…

La Suceava, a fost celebrat „statul moldova independent”

Complexul Muzeal Bucovina, care a organizat, împreună cu Facultatea de Istorie şi Geografie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Suceava, Simpozionul Naţional „Artă şi Civilizaţie Medievală” şi „Bucovina – File de istorie”, care s-a desfăşurat în zilele de 27-28 noiembrie a.c., a realizat o plachetă dedicată împlinirii a 650 de ani de la constituirea statului moldav independent.

Legenda prinţului Dragoş

Placheta, care a fost executată la Monetăria Statului în 200 de exemplare, prezintă, în relief, un grup de trei călăreţi, doi dintre ei cu arcurile încordate, urmând un câine care se află în căutarea vânatului.
Scena face trimitere la legenda prinţului Dragoş care, însoţit de câţiva vânători din Maramureş, a ajuns, urmărind un bour, pe teritoriul pe care s-a întemeiat apoi Ţara Moldovei.
Potrivit legendei, Molda, căţeaua de vânătoare a prinţului, avântată pe urmele bourului (pe care Dragoş l-a răpus) s-a înecat în râul care, în memoria ei, a primit numele de Moldova, la fel cum s-a numit apoi şi ţara în care Dragoş a descălecat.

Râvnită de colecţionarii numismaţi

Placheta conţine, sub genericul „Moldova – 650”, textul „În anul 6877 (1359) de la zidirea lumii, cu voia lui Dumnezeu a început Ţara Moldovei”, text sub care se indică provenienţa, „Letopiseţul de la Putna”, iar dedesubt, pe toată lungimea planului, sunt marcate, prin scriere în relief, denumirea instituţiei şi anul realizării plachetei: „Complexul Muzeal Bucovina Suceava – 2009”.
Concepţia plachetei (care a fost oferită participanţilor la simpozionul menţionat şi va fi, cu siguranţă, râvnită de colecţionarii numismaţi) îi aparţine dr. Monica Dejan, iar macheta grafică a fost realizată de muzeografa suceveană Irina Ţibulcă.

www.monitorulsv.ro